proptoren

De tijd is weer in aantocht om met de vlieghengel of ook met een Ultra Light spinhengel met Propellervliegen te vissen.

Om de vele terugkerende vragen hoe of je met de Propellervliegen moet vissen te beantwoorden een beknopt stukje hier op mijn blog hoe of ik met Propellervlieg vist.

Met de vlieghengel is het vrij eenvoudig. Gewoon een 10/00 nylon lijntje aan je hoofdlijn en dan de Propellervlieg er aan binden.

Ik heb wel 1 uitzondering zowel bij de vlieghengel alswel bij de ultra Light spinhengel als de Propellervlieg groter is dan 2,5 cm. Ik knoop dan rechtstreeks een dun stalen onderlijntje (zie elders op blog) rechtstreeks aan de vlieg.

De snoek vooral kleine snoekjes wil zo’n smakelijk hapje niet voorbij laten gaan

Vooral kleine snoekjes zijn er verzot op de Propellervliegen

Voorheen gebruikte ik altijd Nanofil 0,02 of 0,04 mm om te vissen met een Propellervlieg aan de Ultra Light spinhengel. Lekker dun en super glad zodat men ondanks het lage gewicht van de Propellervlieg redelijk ver kan werpen.

Ja en mocht de ene hengelsportwinkel een bepaalde lijn niet hebben er zijn er nog vele andere hengelsport winkels . Kan je het dan nog niet vinden dan is Google je beste vriend.

Een goed alternatief voor Nanofil is wel Sufix Nanobraid van 0,03 mm. Het enige nadeel is dat ik het nog niet heb kunnen vinden langer dan 100 meter.

Ook is Nanofil soms slecht verkrijgen niet iedere hengelsport winkelier verkoop deze. Sufix Nanobraid is dan een goed alternatief. Ook niet elke winkelier zal Sufix Nanobraid hebben. Denk erom Google is je beste vriend.

Vis je met de Ultra Light spinhengel dan kan je altijd nog een nylon onderlijntje 0,12 mm gebruiken van circa 1 meter.

Zorg dat de montage van de Propellervlieg aan je lijn zo klein mogelijk is. Het gebruik van een (te grote) speld of forse knoop levert weerstand op en dan draait de propeller niet zoals het hoort.

Vis je met de kleinste propellervlieg op de Ultra Light spinhengel kan een extra loodhagel uitkomst bieden.
Ook als de Propellervlieg niet ver genoeg of diep genoeg komt kan je altijd nog een loodhagel circa 30 – 40 cm voor de Propellervlieg zetten.

Bij de iets grotere Propellervliegen en bij Nanofil maak ik gebruik van een NOT-A-KNOT clipje. Nanofil is moeilijk te knopen. Bij de Sufix Nanobraid weet ik het nog niet. En zeg nou zelf zo’n NOT-A-KNOT clipje is super eenvoudig en makkelijk te gebruiken.

Zelf maak ik gebruik van deze super kleine NOT-A-KNOT speldjes. Waar ik deze vandaan heb weet ik niet meer. Maar hoe kleiner en lichter hoe beter.

Met de spinhengel maak ik gebruik van een spinhengel met een werpgewicht van 1,5 gram. eventueel kan ik veranderen van top zodat het werpgewicht slechts 0,5 gram is.

Een nadeel van het vissen met een Propellervlieg is dat als er ook maar een heeeeel klein beetje draadalg of ander vuil bij propellerblad komt die dan niet meer draait

Denk eraan dat hoe dikker de lijn en hoe zwaarder het werpgewicht van de hengel is dit een grote nadelige heeft op je werpafstand.

Tot zover een kort en beknopt uitleg hoe of ik met een propellervlieg doet vissen op Ultra Light spinhengel of met de vlieghengel.

Het is een verschrikkelijk leuke manier om hiermee achter de ruisvoorn aan te gaan. Niet alleen snoek – Baars of ruisvoorn vang je ermee maar ook mooie forellen

Vraag ook eerst even bij de forellen vijvers en andere betaalwaters of je daar met een Propellervlieg mag vissen.

Let wel even op dat in het gesloten kunstaas seizoen de Propellervliegen niet groter mogen zijn dan de beruchte 2,5 cm.

Voor diegene die nog twijfelde of een Propellervlieg een vlieg is heb ik het een tijd geleden al (2018) nagevraagd zie antwoord;

Beste Gerrit, De vlieg (het is historisch gezien een vlieg) is kleiner dan 2,5 cm en er mag dus het gehele jaar door in Nederland mee gevist worden. Vriendelijke groet, Hyppo Wanders

Ik wens iedereen heel veel visplezier toe die met een propellervlieg aan de gang gaat. Maar GENIETEN is belangrijker.

SUCCES

Groet GAE