Regelmatig krijg ik de vraag hoe men een vlieg of een streamer kan vervangen aan een gekochte spinner waar de vlieg of streamer aan vast zit. Vaak zit het zo verwerkt dat je die niet kan vervangen of verwisselen.

Ik zou het eerlijk niet weten ik heb me er ook nooit in verdiept. Het zal misschien wel mogelijk zijn maar ik heb er geen behoefte aan om het uit te vogelen. Ik weet wel dat ik met mijn spinners wel de vlieg of de streamer eenvoudig kan vervangen en/of verwisselen. Zie hieronder verdere uitleg zoals ik het doe bij mijn spinners.

Een punttangetje is erg handig maar beslist niet noodzakelijk

En zeg nu zelf als een vliegje er zo uitziet op mijn spinnertje na talrijke baars en enkele snoekjes die ik heb gevangen dan mag die inderdaad wel even verwisseld worden.

Als voorbeeld heb ik een spinner genomen met een vlieg eraan. Hetzelfde principe geld voor een spinner met een streamer. De handelingen blijven hetzelfde bij een spinner met streamer.

Men schuift de spintube richting het oog van de spinstangetje. Dit kan erg strak gaan en kan met enige kracht gedaan worden.

Het korte stangetje springt nu vrij. De vlieg c.q streamer kan nu van het korte gedeelte geschoven worden.

We hebben nu een spinner zonder vlieg of streamer en kan de nieuwe vlieg of streamer erop geschoven woorden

Als de nieuwe vlieg of streamer erop zit kan spintube (het zwarte buisje) weer terug over het korte stukje geschoven worden helemaal tot onder aan toe. Let wel even op duw het korte stangetje tegen de spinstang aan. Het kan soms erg zwaar gaan met het terug plaatsen van de spintube en met een draaiende beweging van de spintube gaat het iets eenvoudiger.

Als het goed is zit alles weer zoals het hoort alleen nu met een nieuwe vlieg of met een andere streamer. Alle handelingen blijven uiteraard hetzelfde bij een grote of kleine spinner met vlieg of streamer

Dat waren alle handelingen en binnen 1 minuut is het vervangen. Het vervangen van een vlieg of streamer kan erg succesvol zijn.

Uiteraard veel visplezier en mooie vangsten gewenst.

Groet, GAE