Een aantal weken kwam ik een karper visser tegen die een tros maden had gedaan op zijn karper penhengel. Toen dacht ik bij mezelf zoiets moet je hebben voor de vlieghengel. Een aantal verschillende probeersels uitgeprobeerd en dit is het resultaat geworden.

Zo maak ik mijn karper madenbol.

Een aantal dingen heb je ervoor nodig. Allereerst natuurlijk haken. ik gebruik de haken van Korda maar een ieder zal zijn eigen voorkeur hebben.

Als bindmateriaal heb ik deze keer gekozen voor de extra sterke Big Fly bindgaren

Ook heel erg handig om bindlak of Body Finish te gebruiken ook tussendoor heb ik het gebruikt om een stevig geheel te krijgen

En het allerbelangrijkste is synthetische Chenille. Ik heb die gebruikt van 6 mm. Afhankelijk van de grote van de haak kan je uiteraard kiezen voor dunnere of dikkere synthetische Chenille. Het is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren.

Ik heb deze in kleine stukjes geknipt van circa 3 cm. De lengte kan je net zo lang of kort maken. Na het op lengte knippen wel even met aansteker de puntjes laten smelten en uitblazen. Je krijgt dan heel mooi die zwarte puntjes die echte maden ook hebben.

Natuurlijk zetten we dan eerst de haak in de vice.

De binddraad heb ik van voor naar achter laten lopen om een goede ondergrond te krijgen voor de Chenille.

Zeer stevig het eerste stukje chenille vast gebonden (in het midden van Chenille). Zo krijg je eigenlijk het model van twee maden tegelijk.

Na de eerste een 2e stukje chenille op de haak en meteen even iets bindlak. Zo ga je door met het kruislings opbrengen van je stukjes Chenille die je in het midden ervan doet binden. Steeds je Chenille in een iets andere positie inbinden. Je krijgt dan (als het goed is) een mooie volle Made karperbol. Vergeet niet om aan het eind alles goed te knopen en bindlak te gebruiken. Ik moet eerlijk zeggen. Het ziet er goed gelukt uit.

Ja en gebruik ook andere kleurtjes en of meerdere kleuren bij elkaar. Zo krijg je een leuk verschillend assortiment aan karperbollen – dubbele karperbollen en Maden karperbollen.

Het belangrijkste is toch wel dat men plezier heeft in het maken of plezier krijgt in het maken van de verschillen mogelijkheden die er zijn. Je kan natuurlijk ook wel van die kant en klare dikke dingen kopen om het maken. De hoofdzaak blijft bij mij het zelf maken van dit soort dingen.

Een ieder wens ik veel plezier bij het maken van deze karper madenbollen en uiteraard een goede vangst als u ze gaat gebruiken.

Groet, GAE